HSP - Oog voor de Ziel. Een praktijk voor persoonlijke en spirituele groei

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

HSP

Coaching HSP/Autisme
 • Intro Hoogevoeligheid

 • Typische hsp problemen waar Reiki bij zou kunnen helpen

 • Hsp

 • Autisme


Intro hsp

Er zijn heel wat mensen die negativiteit ervaren bij het hsp zijn.
Deze zijn zich nog niet bewust van het hsp zijn. En zitten vaak in de slachtofferrol of hebben zoals men ook wel noemt het Calimerocomplex naar het televisiekuikentje die geregeld de uitspraak deed; "zij zijn groot en ik is klein, da's niet eerlijk, o nee!

Echter, wanneer je daar bewust van wordt, vallen veel puzzelstukjes op hun plek. Hsp zijn wordt dan je kracht, en je leven gaat er dan totaal anders uit zien.

Door mijn eigen zoektocht, heb ik veel ervaring opgedaan in het HSP zijn. En heb ik geleerd op een andere manier naar mijzelf te kijken, te mediteren, mij te aarden/gronden en te leren voelen hoe je contact met je lichaam of lijf kan maken, ook hoe je chakra’s weer laat stromen. Kortom om echt te luisteren naar je lijf wat ik en velen met mij, nooit deden omdat ik van jongs af aan geleerd had, maar door te gaan, en eigenlijk jezelf weg te cijferen.

De vragen die ik aan mijzelf stelde waren:

 • Wie ben ik nou zelf?

 • Wat wil ik nou zelf?

 • Wat wil ik met mijn leven?

 • Hoe bouw ik zelfbewustzijn op

 • Hoe pak ik het aan om zelfrespect te hebben?

 • Hoe houd ik van mij zelf?

Dit is nog maar een kleine opsomming

Typische Hooggevoeligheidsproblemen waar Reiki goed bij zou kunnen helpen zijn:

 • Gedetailleerder, subtieler en intenser waarnemen

 • Erg gevoelig zijn voor prikkels van buitenaf

 • Meer moeite hebben met het verwerken van indrukken en daarvoor meer tijd nodig hebben

 • Een diep en rijk innerlijk leven hebben; veel dromen, fantaseren en overwegen,

 • Groter risico lopen op emotionele stemmingswisselingen, depressie, angsten en verslavingen

 • Onbalans

 • Niet goed geaard zijn

 • Slaapproblemen

 • Hoofdpijnen en buikpijnen om maar een aantal te noemen.

Er zijn nog veel meer kenmerken, maar ook hsp'ers zijn niet allemaal het zelfde.

Wat kan Reiki betekenen voor een Hooggevoelig persoon:

Reiki laat je ontspannen, het brengt harmonie en balans in je leven en zorgt dat je in je eigen kracht gaat staan,   zowel lichamelijk als geestelijk.
Het helpt je met het verwerken van vele prikkels die je dagelijks ondergaat, het helpt jezelf af te schermen en goed te aarden waardoor je dichter bij jezelf blijft. Ondertussen stimuleert het je spirituele en intuïtieve vermogens enz.

Kortom Reiki is voor vele dingen goed. Let wel, Reiki biedt geen genezing.
En is geen vervanging van medisch handelen.  

Daarom zou ik iemand met hsp aanraden een Reiki 1 inwijding te doen, juist om jezelf en/of je kind/eren of familie te ondersteunen.

 
       
                                  *          *          *                        
      

HSP

Hsp, ‘Hoog Sensitief Persoon’ is geïntroduceerd door Elaine Aron die een onderzoek deed naar ‘overgevoelige’ personen en noemde het;‘Highly Sensitive Person’. Het is een aangeboren eigenschap en erfelijk. Deze onderzoeken zorgden er voor dat de klachten van hsp’ers steeds serieuzer genomen werden en ten slotte geaccepteerd. Wat naar mijn mening nog niet voldoende gebeurd omdat de maatschappij er op de zelfde manier mee om gaat als bij mensen die autistisch zijn, die nog steeds niet voldoende zijn geaccepteerd. Het is ook moeilijk, zelfs voor de psychiatrie omdat Hoogsensitieve personen veel gelijkenissen vertonen met licht autisme, maar het absoluut niet is. De maatschappij ziet liever dat de mensen volgzaam zijn en precies doen wat er van hen gevraagd of verlangd wordt. Eigenlijk zoals we van jongs af aan van onze ouders, familie en school hebben meegekregen. Dus eigenlijk zijn we geprogrammeerd. Vooral vroeger waren er maar weinig ouders die naar hun kinderen luisterden en hen echt zagen. Gelukkig is daar wat verandering in gekomen en gaan de mensen daar wat bewuster mee om.

Hoogsensitieve personen hebben een enorm inlevingsvermogen, kunnen heel goed luisteren, zijn warm, zorgzaam en geven je het gevoel dat je er mag zijn.
Wanneer er iets gebeurd of gezegd wordt wat hen uit het evenwicht brengt, hebben ze een langere tijd nodig om het aan alle kanten te bestuderen en te overdenken. Ze blijven daardoor ook langer gestrest en komen er over een tijdje graag weer op terug wanneer het ze duidelijk geworden is. Dit kan zelfs maanden duren.


Bewust
Hooggevoelige mensen die nog niet van zichzelf weten dat ze hsp zijn, worden door gebeurtenissen vanuit hun jeugd, en door hun omgeving beïnvloed en getriggerd. Zij kunnen zich daardoor zeer ongelukkig en onzeker gaan voelen. Zij horen van familie, vrienden, kennissen of collega’s dat ze niet met hen kunnen praten en denken direct dat het aan henzelf ligt en gaan zich daardoor anders gedragen. Doordat ze zichzelf niet begrijpen en door anderen niet begrepen worden, weten ze met zichzelf en de situatie geen raad. Ze krijgen daardoor last van angst, depressie, algemene stress, en stress door werk. Dit zijn een van de redenen waardoor hsp’ers het HSP zijn, als zeer moeilijk of als een last ervaren in plaats van als een kracht. Ze voelen zich onzeker en denken dat anderen altijd gelijk hebben waardoor ze zichzelf meestal wegcijferen.

Wanneer jij als hoogsensitief persoon eerlijk en bewust naar jezelf gaat kijken, er voor zorgt dat jij weer in je kracht komt te staan, jezelf goed weet te beschermen en af te schermen. Dan kan jij de wereld aan omdat je dan in je kracht staat en bij jezelf weet te blijven en van binnenuit voelt wat goed voor je is. Dus eigenlijk verbindt jij jezelf dan weer met je eigen ZIJN met hoe je in de kern bent in je eigen kracht.


Ik ben ervaringsdeskundige in HSP, Burn-out en met het Autisme Spectrum Stoornis (ASS).

Door mijn levenslange ervaring en de burn-out die mijn leven heeft doen veranderen kan en wil ik jou graag begeleiden op je pad.
Ik ga er dan van uit dat jij er volledig voor wilt gaan om je open te stellen en eerlijk naar jezelf te kijken. Anders gaat het niet.
Ben jij er aan toe om echt voor jezelf te kiezen?
Terug te keren naar je gevoel en te luisteren naar je hart en intuïtie?
Te onderzoeken naar wat jij nou werkelijk wil in je leven?
Om van binnenuit in je kracht te gaan staan en tegelijk je grenzen beter te bewaken?

Dan nodig ik je van harte uit om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek.


                                *          *          *             

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu