Handige vragen - Oog voor de Ziel - Puur Zijn van binnenuit

Oog voor de Ziel

Puur Zijn van binnenuit

Aandacht
Balans
Ontspanning
Energie
Bewustwording
Terugkomen bij jezelf
Autisme ondersteuning
Oog voor de Ziel
Ga naar de inhoud
Puur Zijn van binnenuit
Autisme
Oog voor de ziel
ondersteuning
&
Verhaaltjes autisme

Handige vragen

Coaching HSP/Autisme
De handige vragen
Geef me de 5                                                                            printen
 
Door Martine de Waart
 
Ik ben een enorm fan van Colette de Bruin. Zij heeft een prachtige methodiek ontwikkeld die ze beschrijft in het boek ‘Geef me de 5’. Colette heeft deze methodiek ontwikkeld voor kinderen met autisme, maar ook volwassenen kunnen hier veel aan hebben. Het onderdeel van het boek zijn de handige vragen waar je gebruik van kunt maken.
De 5

Wat zijn die 5 dan?
Met de 5 bedoelt Colette de bruin: wie, wat, waar, wanneer en hoe. Als je deze in een puzzelstuk zou zien dan zit de ‘wat’ in het midden, de ‘wie’ zit links, de ‘waar’ zit boven, de ‘hoe’ zit rechts en de ‘wanneer’ zit onder. De ‘waarom’ hoort er niet bij, omdat die niet bij de kern hoort, wat ik je straks zal uitleggen.

Het nut van de 5
Bij autisme wordt de waarneming in de hersenen verwerkt als fragmenten of ook wel puzzelstukjes genoemd. Hierdoor is het moeilijk om samenhang te zien, indrukken aan te koppelen en oorzaak en gevolg aan elkaar te verbinden. De geef me de 5 methode sluit daarop aan door de 5 puzzelstukjes wie, wat, waar, wanneer en hoe steeds weer te benoemen waardoor je meer duidelijkheid en voorspelbaarheid krijgt.

Hoe gebruik je de 5
Door de antwoorden op de vragen wie, wat, waar, wanneer en hoe bij elkaar te zoeken ontstaat er samenhang. Je kunt daarmee onduidelijkheden verduidelijken en miscommunicatie verhelderen door bewust deze 5 vragen te stellen in het gesprek.

Waarom de 5 en niet de 6?
Normaal stel je een waarom vraag als je de achterliggende reden wilt weten of om achtergrond informatie te krijgen. Je doet dan een groot beroep op het inzicht van iemand, waar juist bij veel mensen met autisme een beperking zit. Niet iedereen antwoord op een duidelijke manier op een waarom vraag. Vaak zijn het juist hele verhalen met allerlei redenen, oorzaken, emotionele argumenten. De waarom vraag, roept dan juist nog meer vragen en onduidelijkheid op. Terwijl jij juist meer duidelijkheid wilde. Het is dus beter geen waarom vragen te stellen. Doe het wel als je behoefte hebt aan die achtergrond informatie of de achterliggende reden wilt weten. Maar bedenk wel dat het mogelijk meer vragen oproept.

Dus, vraag door op de 5
Gebruik deze vragen als je meer duidelijkheid en voorspelbaarheid wilt hebben of krijgen, of een afspraak wilt maken. De formulering is natuurlijk afhankelijk van de gebeurtenis, situatie of het onderwerp.
Bijvoorbeeld:
 
WAT is mijn taak?
HOE voer ik hem uit?
WANNEER moet ik het doen?
WAAR vindt het plaats?
WIE is er bij betrokken?

Met deze 5 vragen heb je een handig handvat om meer duidelijkheid en voorspelbaarheid te geven of te krijgen in je leven


©2017-2021 Oog voor de Ziel Amsterdam
Terug naar de inhoud